SAP Global
SAP MAG 5, listopad 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Vodeće globalne kompanije odabiru SAP NetWeaver | SAP i Accenture zajednički će ponuditi IT usluge bankama i osiguravateljima | Objavljen novi mySAP CRM | Dijeljenje znanja, informacija i kôda na sdn.sap.com | On-line krađa identiteta je "lak posao" | Gotovo polovica djelatnika nezadovoljna IT uslugama na poslu | Računala su sve starija | Pioniri slijedeće generacije poslovnih rješenja

 


SAP NetWeaver platforma
ima sve više korisnika

Vodeće globalne kompanije odabiru SAP NetWeaver

Tvrtka SAP AG objavila je da za rješenje SAP NetWeaver vlada kontinuirano zanimanje korisnika. SAP NetWeaver je otvorena integracijska i aplikacijska platforma koja omogućava smanjenje troškova vlasništva heterogenih informatičkih sustava. Vodeće kompanije, uključujući Linde Gas, globalnog dobavljača industrijskog i medicinskog plina i SPAR Handels AG, podružnicu najvećeg lanca samoposluga u svijetu, izabrale su rješenje SAP NetWeaver za kultiviranje nove poslovne učinkovitosti i donošenje povećane vrijednosti njihovim postojećim IT investicijama.

Linde Gas koristi SAP NetWeaver za povećanje suradnje i konsolidiranje poslovnih procesa u svim dijelovima svoga vrijednosnog lanca. Koristeći tri SAP NetWeaver komponente - SAP Enterprise Portal, SAP Business Intelligence i SAP Web Application Server – Linde Gas sada može povezati svoje udaljene europske distribucijske ogranke sa sustavima u svojem sjedištu u Muenchenu. SAP Enterprise Portal omogućava uposlenicima uvid u informacije o prodaji u različitim sustavima u svim dijelovima tvrtke. Pomoću SAP Business Intelligencea Linde Gas može protumačiti podatke iz čitavog sustava i stvoriti moćan poslovni uvid koji unapređuje njihove operacije.

Otvorena i fleksibilna priroda SAP NetWeavera dozvoljava Linde Gasu dodatne mogućnosti za povećanje produktivnosti djelatnika usmjeravanjem njihovih SAP R/3 transakcijskih kodova preko jedinstvenog grafičkog sučelja (GUI-ja). "Naš izbor SAP NetWeavera temelji se na njegovoj otvorenosti i fleksibilnosti", objašnjava Thomas Steinich, voditelj globalnih aplikacija u Linde Gasu. "SAP NetWeaver se prirodno uklapa u Linde Gas jer mi radimo s brojnim udaljenim aplikacijama koje smo izgradili na različitim informatičkim platformama. Uz konsolidiranu platformu možemo trenutno umanjiti naše integracijske troškove i istovremeno povećati efikasnost na razini čitave korporacije".

SPAR Handels AG je tradcionalno SAP-ov korisnik koji koristi rješenja SAP R/3 i SAP for Retail. Tvrtka koristi SAP NetWeaver komponente kako bi proširila mogućnosti svog korporativnog sustava. Korištenje rješenja SAP Exchange Infrastructure omogućava SPAR Handelsu platformu koja će prihvatiti vanjske dobavljače podrškom procesne suradnje između SAP-ovih i drugih aplikacija. "Odlučili smo koristiti SAP Exchange Infrastructure zbog jednostavne integracije s našim portfolijom i udovoljavanja našim budućim potrebama za integracijom procesa", kaže Wolfgang Maehr, direktor za informatiku u tvrtki SPAR Handels AG. " SAP Exchange Infrastructure će nam pomoći da postignemo unapređenje opeacija s povećanom suradnjom uz manje troškove".

povratak

SAP i Accenture zajednički će ponuditi IT usluge bankama i osiguravateljima

Tvrtke SAP AG i Accenture objavili su sklapanje sporazuma o zajedničkom projektiranju, prodaji i isporuci poslovnih rješenja svjetske klase za pružatelje bankarskih, osiguravateljskih i financijskih usluga širom svijeta.

Sporazumom će se iskoristiti komplementarne prednosti dvaju vodećih poduzeća u ovoj djelatnosti. Zajednički će ponuditi vrhunsku vrijednost za korisnike te im pomoći da smanje ukupni trošak vlasništva njihovih poslovnih aplikacija i omogućiti im brzu implementaciju s većim instalacijskim izborom, kako bi osiguravateljska društva i banke mogli automatizirati temeljne funkcije i unaprijediti poslovanje.


Henning Kagermann, generalni
direktor SAP-a

SAP i Accenture prodavat će zajednički portfelj standardnih SAP-ovih rješenja i Accentureovih komercijalnih paketa korisnicima s područja osiguranja i bankarstva širom svijeta. U ovome trenutku SAP i Accenture za trenutačnu isporuku nude sveobuhvatni portfelj proizvoda i usluga za sektore osiguranja i bankarstva. Zajednički portfelj ponudit će se  putem zajedničke karte  rješenja po zemlji ili regiji, a obuhvaćat će standardna SAP-ova rješenja (SAP for Banking, SAP for Insurance) dopunjena Accentureovim rješenjima rađenima po mjeri. Dvije tvrtke će također zajednički raditi na integraciji svojih softverskih rješenja iskorištavajući prednosti otvorene integracijske i aplikacijske platforme SAP NetWeaver, kao pomoć korisnicima da smanje troškove integracije i ubrzaju povrate od ulaganja.

Putem “Zastupničkog ugovora” Accenture će pomagati SAP-u u pozicioniranju i prodaji SAP-ovih standardnih rješenja bankama i osiguravajućim društvima. Prema tom ugovoru SAP je i dalje nadležan za izdavanje licenci za SAP-ova rješenja.

Putem “Zastupničkog ugovora” SAP će moći pozicionirati komplementarna rješenja zasnovana na Accentureovim rješenjima rađenima po mjeri (Alnova, AIS). Prema tom ugovoru Accenture je i dalje nadležan za izdavanje licenci za Accentureova rješenja.

Accenture će postati preferirani partner za SAP-ova specifična rješenja za djelatnost pružanja financijskih usluga. SAP i Accenture  osnovat će timove za implementaciju zajedničkog portfelja rješenja za financijske usluge.

Slijedom sporazuma Accenture će postati SAP-ov najveći projektni partner za rješenja na području temeljnog bankarstva i osiguranja. Imat će kombinirani tim od približno 800 ljudi u Njemačkoj, Španjolskoj i Sjedinjenim Državama, što će omogućiti unaprijeđenje zajedničkog portfelja rješenja za bankarstvo i osiguranje.

SAP će iskoristiti prednosti Accentureovih resursa za osiguranje usluga obuke za rješenja SAP Banking i SAP Insurance u centrima za obuku širom svijeta.

Nakon današnje objave realizirat će se implementacijski plan u trajanju od sto dana za usklađenje oko izlaska na tržište, isporuke i projektiranja. Plan će se ostvarivati kao projekt kojega vodi Vijeće za suradnju koje će nadzirati zajedničko napredovanje  u prodaji, marketingu, isporuci usluga i projektiranju. U svakoj od zemalja ili regija oformljen je virtualni tim sastavljen od SAP-ovih i Accentureovih djelatnika koji će utvrđivat tržišne mogućnosti.

«Ovaj savez predstavlja golemu priliku za SAP i Accenture u djelatnosti koja može imati koristi od naših zajedničkih rješenja, kao i vrlo zanimljivu mogućnost rasta. Nadamo se da će naši sadašnji i mogući budući korisnici biti jednako oduševljeni novim mogućnostima koje ovaj savez može donijeti.» rekao je Henning Kagermann CEO, SAP AG.

SAP u taj savez ulaže više od 30 godina predvodništva u projektiranju, isporuci i potpori za standardna rješenja te stručno znanje s područja bankarstva i osiguranja u kombinaciji sa širokim portfeljom rješenja, a osobito aplikacijsku i integracijsku platformu, SAP NetWeaver. Accenture na jedinstven način dopunjava SAP-ove prednosti svojim 15-godišnjim iskustvom i vezama s područja bankarstva  i osiguranja te dokazanom reputacijom u isporuci rješenja rađenih po mjeri korisnika i poboljšanjem poslovnih procesa.

«Za uspjeh ovoga saveza mi se oslanjamo na vašu jasnu i efektivnu komunikaciju sa sadašnjim i mogućim budućim klijentima i partnerima. Da biste mogli pridonijeti uspjehu ove suradnje, pozivamo vas da se detaljnije informirate o ovome savezu i našoj strategiji  radi osiguranja vodeće tržišne pozicije u djelatnostima bankarstva i osiguranja. » izjavio je Davor Jardas, direktor SAP d.o.o.
povratak

 

Objavljen novi mySAP CRM

Novo izdanje poslovnog rješenja mySAP CRM nudi analitiku u realnome vremenu radi osiguranja primjene korisnikova uvida kod interakcije; višekanalnu potporu radi omogućenja sveobuhvatnoga pregleda svih korisnikovih interakcija širom poduzeća; te upravljanje radnom snagom radi najboljega usluživanja svakog korisnika od strane predstavnika s najprikladnijim kvalifikacijama.

SAP-ov novi interakcijski centar, od sada dostupan i kao rješenje zasnovano na browseru, donosi na tržište CRM-a novu slobodu izbora koju vodeća poduzeća iz raznih djelatnosti objeručke prihvaćaju, a među njima su Adobe, AEPEX Business Consultants, Coca-Cola Drinker, Ilshin, International Paper, The Schwan Food Company, Socopa, TetraPak i Volkswagen Bank.

mySAP CRM sinkronizira podatke o klijentima, proizvodima i plasmanu sa svih klijentovih dodirnih točaka tako da bez obzira na to o kojemu je zahtjevu korisnika riječ i iz kojega kanala on dolazio, predstavnik poduzeća raspolaže objedinjenim pregledom korisnika. Interaktivni centar poduzećima osigurava alate za povećanje strope zadržavanja klijenata, pridobivanje novih klijenata te iskorištavanje prilika za dodatni plasman, uz istodobno olakšavanje pristupa klijentima čim izravnijom i osobnijom interakcijom.

Poduzeća mogu birati između fleksibilnosti sučelja zasnovanoga na browseru ili bliske uredske integracije tankoklijentskog softvera. Pored tih mogućnosti, poduzeća mogu s lakoćom prilagođavati svoje potrebe glede radne snage ovisno o predviđenome opsegu interakcija i lokaciji zaposlenika. Uz to, ta rješenja omogućavaju predstavnicima poduzeća priključak na razne izvore informacija. Tako klijenti mogu zadržati svoje postojeće baze znanja i integrirati ih u mySAP CRM.
povratak


Shai Agassi, član izvršnoga odbora
SAP-a

Dijeljenje znanja, informacija i kôda na sdn.sap.com

SAP AG je objavio otvaranje mreže SAP Developer Network kao platforme pomoću koje SAP-ova tehnička zajednica može pribavljati i koristiti zajedničke najnovije spoznaje i informacije o SAP-ovoj tehnologiji, u prvo vrijeme s težištem na SAP-ovim rješenjima  NetWeaver™ i SAP xApps™.  Ta zajednica koja će se nalaziti na sdn.sap.com bit će osnovni forum za više od milijun programera koji su od SAP-a dobili programerske šifre te su zainteresirani da nauče kako smanjiti ukupni trošak vlasništva izradom inovativnih rješenja za svoje organizacije. Ta je vijest objavljena na osmome godišnjemu skupu SAP® TechEd održanome MGM Grand Conference Center u Las Vegasu u Nevadi 9-12. rujna 2003, na kojemu je bilo više od 3.000 sudionika i više od 50 SAP-ovih partnera izlagača.

Izgrađena u cijelosti na osnovi samoga SAP NetWeavera, SAP-ova programerska mreža služi kao sveobuhvatno središnje mjesto glede sadržaja i suradnje, koje omogućava programerima, partnerima, konzultantima i sistemskim administratorima zajedničko korištenje informacija, savjeta, uzoraka kodova i alata unutar SAP-ove tehničke zajednice. SAP Developer Network nudi tehničke članke, obuku na Internetu, uzorke kodova, sustave za procjenu, posebne interesne skupine i informacije o programerskim skupovima, te detaljne tehničke materijale. Većina resursa na SAP-ovoj programerskoj mreži besplatna je, uz izbor naprednih sadržaja dostupnih pretplatnicima.

“Uspostava programerske zajednice temeljni je korak za usvajanje bilo koje arhitekture ili platforme,” kaže Gene Phifer, dopredsjednik poduzeća Gartner Research. “Time se omogućava lak pristup najnovijim tehnologijama, alatima i resursima , te se smanjuje prepreka za ulaz i omogućava se programerima da brzo programiraju i postave nove aplikacije. Vrijednost programerske zajednice eksponencijalno se povećava s brojem članova koji je koriste za programiranje poslovnih aplikacija. Time cijela zajednica ima koristi od povećanoga fonda znanja i inovacija koje generira mreža.”

Uspostavljena na tehnološki najnaprednijemu portalu poduzeća uz primjenu inovativnih tehnologija SAP NetWeaver, SAP-ova programerska mreža osigurava raznolike korisničke uloge kao i alate za raspolaganje fondom znanja poput pretraživanja i klasifikacije te naprednih mogućnosti suradnje. Uz to, ta platforma bit će integralni izvor informacija za programere koji proširuju postojeće sustave kao i one koji integriraju i rade sa sustavima koji ne potječu od SAP-a. Klijenti, partneri i pridošlice u SAP-ovu ekosustavu naći će detaljne informacije o vrednovanju, implementaciji, izgradnji i korištenju tih tehnologija, sve na jednome mjestu.

“Uvođenjem SAP-ove programerske mreže stvorili smo platformu koju oblikuju programeri za programere s težištem na izgradnji rješenja na razini poduzeća,” kaže Shai Agassi, član izvršnoga odbora SAP AG. “Kao što je SAP NetWeaver otvorena platforma, tako je i programerska zajednica otvorena svakome bilo da on pristupa s Jave, .NET-a ili ABAP-a. SAP-ova programerska mreža omogućit će programerima unaprjeđenje njihovih individualnih umijeća i interakciju s kolegama, uz poticanje izrade inovativnijih i otvorenih rješenja za njihove organizacije. Očekujemo da SAP-ova programerska mreža postane višekanalnom platformom koja će uspostaviti zajednicu s bogatijim sadržajem nego ijedna programerska internetska lokacija danas poznata na tržištu.”

Uz to, SAP je predstavio program izdavanja certifikata za SAP NetWeaver orijentiran na individualne programere. Program će obuhvaćati online obuku putem SAP-ove programerske mreže i frontalnu obuku prema ulogama za pojedince poput sistemskih administratora, programera i sistemskih arhitekata. Program će također nuditi mogućnost obuke za razne komponente unutar SAP NetWeavera kao što su portal, poslovne informacije i programiranje u Javi.
povratak

 

On-line krađa identiteta je "lak posao"

Donedavno gotovo nezamjetan problem, krađa privatnih informacija iz računala, postaje sve veći problem, kako za individualne korisnike tako i za kompanije. Istraživanje koje je potkraj rujna objavila kuća ID Analytics Inc. ukazuje na činjenicu da brojne financijske institucije nisu svjesne razmjera koje je poprimilo otuđivanje identiteta koje im nanosi izravnu štetu. Istraživanje je obuhvatilo neke od najznačajnijih tvrtki i institucija u SAD, uključujući Citibank, Dell Computer i Bank of America.

U analizi 200 milijuna novih kreditnih kartica, tekućih računa i brojeva mobilnih telefona koji su otvoreni tokom 2001. godine, gotovo devedeset posto (sedam od osam) krađa identiteta pogrešno je objašnjeno izostankom plaćanja korisnikova računa.

"Ključna spoznaja je da iznenađujući dio krađe identiteta uopće ne oštećuje korisnike jer kriminalci generuraju nove identitete", navodi se u analizi.

Još više zapanjuje činjenica da banke vrlo lakomisleno otpisuju novac koji im je otuđen, pa se događa da korisnik svoju žalbu nema kome uputiti jer su izgubljena sredstva već otpisana. "Utvrđeno je da 88,4 posto krađa identiteta koje smo utvrdili u istraživanju oštećenici uopće nisu prijavili jer su kriminalci vrlo vješti u skrivanju svojih tragova", navodi se u izvješću.

Kompanije koje su surađivale u istraživanju ustvrdile su da su u 2001. godini imale ukupan gubitak zbog krađe identiteta u iznosu od 85 milijuna američkh dolara. U analizi se pak procjenjuje da je ukupan gubitak u 2001. iznosio  1,07 milijardi dolara.

Svoje su procjene štete objavili i drugi. Federal Trade Commission (Federalni odbor za trgovinu) procjenjuje da je u 2002. godini u SAD bilo deset milijuna žrtava krađe identiteta, dok Gartnerova analiza ukazuje na još veći broj – 17 milijuna.
povratak

Gotovo polovica djelatnika nezadovoljna IT uslugama na poslu

 

Prema najnovijem istraživanju koje je krajem rujna objavila analitička kuća newScale, dvoje od pet ispitanika nezadovoljno je informatičkim uslugama na svom radnom mjestu. Utvrđeno je naime da djelatnici čekaju do dva tjedna na intervenciju nakon što zatraže rutinski servis IT službe. Drugi su se ispitanici pak požalili da je trebalo nekoliko tjedana, nakon što su počeli raditi na novom poslu, da im tvrtka nabavi IZ opremu potrebnu za obavljanje zadataka.

U analizi se sugerira da korištenje management softvera za organizaciju isporuke usluga može smanjiti njihove troškove za trideset posto i preporuča se kompanijama da koriste vlastiti softver umjesto outsourcinga.

Tvrtka TNS provela je pak vlastito istraživanje u kojemu je ispitano tisuću djelatnika u SAD. Njih 43 posto izjavilo je da su računalne i mrežne usluge uzrokovale nepotrebna odlaganja i da je slaba kvaliteta usluga umanjila njihovu sposobnost za efikasan rad.

Analitička kuća Forrester Research je pak u rujnu objavila vlastito istraživanje "Service Catalogs: The Heart of Service Delivery Management" u kojem se tvrdi da interni servisi odnose tri do petnaest posto ukupnog prihoda kompanija.
povratak

Računala su sve starija

 

Najnovije istraživanje "Technology User Profile" koje je provela analitička kuća MetaFacts, ukazuje na činjenicu da je prosječna starost uredskih i kućnih računala sve veća. U istraživanju je sudjelovalo 11,175 ispitanika.

"Vlasnici kućnih računala koriste ih dulje nego ikada", kaže Dan Ness analitičar kuće MetaFacts. "U SAD-u je manje od polovice računala, 49 posto, nabavljeno u posljednje dvije godine. Prije samo dvije godine, 2001., u tu je kategoriju spadalo 61,5 posto računala. Uredska računala obnavljaju se češće od kućnih, no i ovdje se bilježi pad. U 2003. je 57,6 posto uredskih računala kupljeno u posljednje dvije godine. U 2001. je njihov broj iznosio 65 posto".

Pored toga, u izvješću MetaFactsa navodi se da su slobodni djelatnici poboljšali kupovanje računala; njih 63,4 posto ima računala novija od dvije godine, dok je u 2002. njihov udio iznosio 59,8 posto.
povratak


Dan Pantaleo, dopredsjednik
SAP University Alliances

Pioniri slijedeće generacije poslovnih rješenja

 

Tvrtke SAP AG i IDS Scheer objavile su globalnu inicijativu usmjerenu na ostvarivanje novih razina inovacije u poslovnim procesima jačanjem suradnje između poslovne i akademske zajednice. Poduzeća osnivaju Institut za inovacije u poslovnim procesima kao zajednički pothvat pomoću kojega će se promicati istraživanje poslovnih rješenja sljedeće generacije, bolje pripremiti sutrašnja radna snaga i omogućiti SAP-u i IDS Scheeru da potaknu uspjeh svojih klijenata primjenom najmodernijih inovacija u svojim softverskim rješenjima koja su vodeća na tržištu. Koristeći dugogodišnje veze svakoga od dvaju poduzeća s vodećim akademskim ustanovama, suradnja SAP-a i IDS Scheera obuhvatit će projekte istraživačke suradnje, programe edukacije rukovoditelja i demonstracijske kapacitete, te će stvoriti međunarodnu mrežu uglednih sveučilišta koja će uspostaviti “Centre izvrsnosti” za inovacije u poslovnom procesu - među kojima su Sveučilište u New Orleansu, Sveučilište George Mason i Sveučilište Widener u Sjedinjenim Državama; Politehnička škola u Kanadi; te Institut za informacijske sustave na Sveučilištu u Saarbrueckenu u Njemačkoj. To je objavljeno na SAP-ovu Inovacijskom kongresu održanome u Baselu u Švicarskoj 28-30. rujna.

“Institut za inovacije u poslovnim procesima proširuje dugogodišnje partnerstvo u obrazovanju i poslovnom partnerstvu između SAP-a i IDS Scheera,” kaže Dan Pantaleo, dopredsjednik SAP University Alliances. “Iskorištenjem naše uspostavljene mreže sveučilišnih i istraživačkih partnera, među kojima su i najinovativnji umovi poslovne i računalne zajednice, SAP i IDS Scheer pomoći će našim klijentima da ostvare korist od najnovijih inovacija u poslovnim rješenjima kako bi zadržali konkurentnost i poboljšali svoje ukupno poslovanje.”

Za uspostavu novih područja istraživanja, SAP i IDS Scheer angažirat će vodeće mislioce sa sveučilišta te će aktivno tražiti i podupirati projekte suradnje. Poduzeća će ponuditi radionice za edukaciju rukovoditelja, seminare i programe za analizu poslovnih procesa, inovaciju i srodne teme, radi primjene znanja prikupljenoga u istraživanjima. U početku, te edukativne programe nudit će središnjice SAP-a i IDS Scheera u Americi te će ih prezentirati vodeći mislioci SAP-a, IDS Scheera, ili njihovih suradnika ili povezanih poduzeća.

Od svakog se sveučilišta očekuje da promiče oblikovanje poslovnog procesa uklapanjem tih pitanja u svoje nastavne programe dodiplomskih i postdiplomskih studija te obvezivanjem nastavnika i studenata na doprinos istraživanjima.

“Kao pedagozi moramo pripremati svoje studente za kolaborativno poslovno okruženje u središtu kojega stoji proces, a koje se javlja kao ključni čimbenik uspjeha u današnjim organizacijama,” kaže dr. Yvonne Lederer-Antonucci, izvanredni profesor na Sveučilištu Widener u Pennsylvaniji. “Institut za inovacije u poslovnim procesima omogućava našemu nastavničkome kadru da blisko surađuje s poduzećima i organizacijama koje se usredotočuju na inovacije usmjerene na poslovni proces, stvarajući obilje resursa za nastavni i istraživački rad.”

“Studenti trebaju brzo naučiti integrirati poslovne aplikacije i procese na kojima se one temelje da bi mogli identificirati ključne pokazatelje rada koji odgovaraju stvarnim procesima koje organizacije koriste,” kaže dr. Prof. Louis Lefebvre sa Sveučilišta u Montrealu. “Naš laboratorij koristi SAP® R/3® aplikaciju kao i IDS Scheerov ARIS Toolset za simulacije u sektoru zdravstva i industriji aluminija. Radeći s pravim organizacijskim podacima u simulaciji različitih funkcija naši studenti stječu osnovno praktično iskustvo izgrađujući poslovne kokpite u realnom vremenu koji upravljaju  procesima i nadziru ih preko ključnih pokazatelja rada.”

SAP će osigurati demonstracijsku lokaciju koja će omogućiti zaposlenicima te sadašnjim i mogućim budućim klijentima oba poduzeća da projektiraju i analiziraju modele poslovnog procesa te da analiziraju modele poslovnih procesa pomoću IDS Scheerovoga ARIS Toolseta i utvrde podudarna SAP-ova rješenja.

“U današnjemu okruženju gospodarskih izazova, potencijal za povećanje prihoda i profitabilnosti unaprjeđenjem poslovnih procesa preoblikuje način poslovanja poduzeća,” kaže dr. Mathias Kirchmer, direktor IDS Scheera za Sjedinjene Države i Japan, član proširenog izvršnog odbora poduzeća IDS Scheer AG. “Usvajanje istinski inovativnih pristupa upravljanju poslovnim procesima pomoći će poduzećima da uspostave moćnu osnovu za ostvarivanje budućega rasta. Osnivanjem Instituta za inovacije u poslovnim procesima IDS Scheer i SAP osiguravaju katalizator za istraživačku suradnju koja će potaknuti zbivanja na tom važnom području, te će nastaviti tržištu prezentirati inovativna poslovna rješenja.”

“Kombinacija istraživanja i prakse oduvijek je bila iznimno važna tijekom godina mojega iskustva s upravljanjem poslovnim procesima,” kaže dr. August-Wilhelm Scheer, direktor Instituta za informacijske sustave Sveučilišta University u Saarbrueckenu, osnivač IDS Scheera i član nadzornog odbora SAP AG. “Stoga, toplo pozdravljam zajedničku inicijativu IDS Scheera i SAP-a i sa zadovoljstvom sudjelujem u tom inovativnom pothvatu.
povratak

© grafike: SAP AG

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum