SAP Global
SAP MAG 5, listopad 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Reportaža: SAP TechED u znaku NetWeavera


Predstavnici tvrtke SAP d.o.o.
U društvu sa Shaijem Agassijem
(u sredini)

Piše: Ivan Belić, SAP d.o.o.

Na tri kata i ogromnom prostoru centra Messe Basel Switzerland, jednog od najvećih europskih sajamskih i konferencijskih prostora, od 29. rujna do 02. listopada, po šesti put se je održan SAP TechED, najveći skup SAP programera, sistemaca, project managera i ponekih znatiželjnika. Kako je ovo obavezna destinacija za sve koji razvijaju i koriste SAP tehnologije, broj sudionika se popeo na respektabilnih 2.200. Inače, radi se o drugom takvom eventu u posljednjih mjesec dana, jer se američka verzija TechED-a održala početkom rujna u Las Vegasu gdje je bilo oko pet tisuća sudionika.

Konferenciju je otvorio g. Shai Agassi, član uprave SAP-a i jedan od najvećih tehnoloških vizionara koji je u dvosatnom predavanju izložio SAP-ovu NetWeaver strategiju te predstavio i neke referentne implementacije kod korisnika koji već imaju instaliranu platformu.

Moto ovogodišnje konferencije je bio "Education that matters", u slobodnom prijevodu: "Edukacija koja nešto znači" i to je ove godine postignuto sa više od 350 predavanja i hands-on radionica gdje su sudionici mogli i sami isprobati najnovije tehnologije i uvjeriti se u ono što u pravilu čitaju tek u marketinškim materijalima. Predavači se bili redom stručnjaci iz samih product management timova, kao i vodeći developeri te predstavnici i naših partnerskih tvrtki.

Teme su dodirnule sve komponente NetWeaver platforme, od portala, kolaboracije, mobilnih tehnologija, business intelligencea, knowledge managementa, master data managementa, integration brokera, business process managementa, do Java, ABAP i .NET tehnologija.

Nakon cjelodnevnih aktivnosti (predavanja su se održavala od 9 do 18h), SAP je, kao dobar domaćin, svaku večer priređivao zabavne sadržaje, tako da smo se nakon napornog dana, ipak mogli malo i opustiti. Izvanredni bendovi, te ruske, točnije, Kijevske akrobatske umjetnice, oduševili su mnogobrojnu publiku.


Ulaz u baselski sajam

Ono što razlikuje TechED od prošlih godina, je održavanje paralelne NetWeaver konferencije u istom prostoru, koja je bila usmjerena uglavnom na manje tehnički a više poslovno-orijentiranu publiku. NetWeaver konferencija je pokušala dati rješenje za novi izazov koji se postavlja današnjem IT managerima: kako uspješno integrirati poslovne sustave unutar korporacije, te stvoriti nove inovativne i dinamične poslovne procese – i sve to unutar budžeta.

Približno 120 predavanja koja su se paralelno održavala na 6 lokacija, sa manje-više high-level tematikom NetWeaver platforme, zadovoljila su zahtjeve i takve publike, a među predavačima su bili i sami SAP korisnici, tako da su sudionici mogli iz prve ruke saznati zašto je SAP tehnološka platforma najbolje rješenje kod enterprise korisnika.

Još jedna stvar koja na konferencijama ovakvog tipa puno znači je "networking" - mogućnost kontakta sa stvarno vodećim ljudima u SAP razvojnim timovima koji imaju interne informacije o statusima razvoja proizvoda i voljni su razgovarati o tome i na neformalan način. S druge strane, velik broj već postojećih NetWeaver korisnika omogućio je potencijalnim novim kupcima priliku za razgovor s kolegama i informacije iz prve ruke o iskustvima, dobrim i lošim stranama proizvoda, implementacijskim strategijama i poslovnim koristima koje su ostvarili implementacijom NetWeaver platforme.

Ono što je početkom godine bila spektakularna najava i u neku ruku tek koncept, danas je postala zrela platforma, i sve to u samo godinu dana! SAP je postao jedan od rijetkih ako ne i jedini, koji uz svoju lepezu poslovnih rješenja, vodećih u svijetu, nudi i potpuno neovisnu tehnološku platformu koja je sposobna "odraditi" sve integracijske, ali i aplikacijske zahtjeve koji se postave pred nju.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum