SAP Global
SAP MAG 6, listopad 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP vijesti

SAP novosti

I dalje raste tržišni udio SAP-a | SAP Mobile Business prihvaćen u čitavom svijetu | Toyota primjenjuje SAP rješenja u svojoj F1 ekipi | I Danska prelazi na open source | Deutsche Postbank implementirao SAP-ovu bankarsku aplikaciju | SAP postao član TeleManagement Foruma

 


Upravna zgrada SAP- u Walldorfu,
Njemačka

I dalje raste tržišni udio SAP-a

Ukupan SAP-ov prihod ostvaren u trećem tromjesečju, koje je završilo 30. rujna, prema službenim podacima, objavljenim 16. listopada, iznosi 433 milijuna eura. Za usporedbu, prihod u istome razdoblju prošle godine iznosio je 435 milijuna eura, dakle zabilježen je manji pad. U prvih devet mjeseci ove godine SAP je zabilježio ukupan prihod od 4,8 milijardi eura.

SAP procjenjuje da je u trećem tromjesečju postigao porast udjela na svjetskom tržištu poslovnog softvera, krajem tromjesečja je prema prihodima od prodaje softvera postigao 57 posto udjela, u odnosu na kraj drugog tromjesečja kada je imao udio od 55 posto. Za usporedbu, krajem trećeg tromjesečja 2002. SAP je imao tržišni udio od 48 posto.

"SAP je postigao snažne rezultate unatoč nastavku nepovoljnih tržišnih okolnosti", izjavio je tom prilikom generalni direktor tvrtke Hennig Kagermann. "Naš je uspjeh rezultat izvrsne prodajne djelatnosti, pogotovu u SAD-u, te stalne usredotočenosti na povećanje operativne učinkovitosti. U isto vrijeme ostajemo posvećeni investiranju u strateška područja kako bismo potakli inovaciju i nastavili sa stvaranjem stvarne vrijednosti za naše korisnike".

U trećem je tromjesečju najveće prihode donijela je prodaja softvera povezanog sa SCM (supply chain management) rješenjima, oko 102 milijuna eura, što predstavlja porast od sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 23 posto ukupnog prihoda. Prihodi od softvera povezanog s mySAP CRM (customer relationship management) rješenjem doživjeli su godišnji pad od četiri posto i iznosili su 89 milijuna eura (93 milijuna u istom razdoblju prošle godine) odnosno 21 posto ukupnih prihoda.

SAP je još početkom listopada objavio da nakon početnoga pregleda rezultata trećega kvartala koji je završio 30. rujna 2003. poduzeće očekuje prihode od softvera od oko 430 milijuna eura, što je približno slično rezultatima trećega kvartala 2002. i drugoga kvartala 2003. Očekivani ukupni prihod bit će oko 1,650 milijardi eura (3 kv. 2002: 1,702 milijardi eura).

Rezultati trećega kvartala ostvareni su zahvaljujući većoj stopi sklapanja poslova, osobito u Sjedinjenim Državama, kao i nekim poslovima čije zaključenje se očekivalo u drugome a oni su potpisani u trećemu kvartalu.

Prihod po regijama (u milijunima eura)
  Prihod 3Q 2003 Prihod 3Q 2002 Promjena Promjena (%)
Total 1,652 1,702 -50 -3%
Pri stalnom tečaju       +3%
EMEA 877 913 -36 -4%
Pri stalnom tečaju       -3%
Azija i pacifik 203 203 0 0%
Pri stalnom tečaju       +9%
Amerike 572 586 -14 -2%
Pri stalnom tečaju       +11%

Prihod po regijama (u milijunima eura)
3Q 2003 3Q 2002 Promjena Promjena (%)
Prihodi 1,652 1,702 -50 -3%
Prihodi od softvera 433 435 -2 0%
Prihod prije poreza 425 298 +127 +43%
Netto Prihod 252 202 +50 +25%
Broj uposlenih (30. rujna) 29,165 28,909 256 +1%
povratak

SAP Mobile Business prihvaćen u čitavom svijetu


Korisnici širom svijeta imaju sve
veću potrebu za mobilnim
poslovanjem

Početkom listopada tvrtka SAP AG objavila je nekoliko case study radova koji potvrđuju sve veću raširenost rješenja SAP Mobile Business namijenjenog povezivanju djelatnika zbog povećanja učinkovitosti rada. SAP Mobile Business alat je kojega na svim stranama svijeta koriste proizvođači, davatelji usluga te naftna i kemijska industrija. Radi se o rješenju koje omogućava fleksibilnost, skalabilnost i sigurnost mobilnih poslovnih rješenja.

Među najnovije implementacije Mobile Businessa spadaju one u tvrtkama Bopack Systems iz Belgije, Global Enterprise Management Solutions (GEMS) iz SAD-a, Infraserv Höchst iz Njemačke i Messer Griesheim iz Austrije.

Bopack Systems je tvrtka koja se bavi tiskanjem barkodova i naljepnica koja koristi mobilna rješenja zbog smanjenja vremena reakcije na potrebe za popravcima i poboljšanja sustava naplate. U prošlosti su njeni tehničari ručno dovršavali narudžbe za servisiranje i potom manualno obrađivali dokumentaciju. GEMS je pak tvrtka koja iz svog sjedišta u Dallasu nudi rješenja poslovnih procesa i tehnološka rješenja; zahvaljujući SAP Mobile Businessu oni su povećali točnost i učinkovitost vlastitih procesa preko instalacija na PDA računalima. Infraserv Höchst je pak specijalizirana tvrtka za usluge u kemijskoj i farmaceutskoj industriji i u svojim rješenjima poslovnih procesa je povećala učinkovitost i skratila vrijeme reakcije. Tvrtka Messer Griesheim pak proizvodi industrijski plin u više od trideset zemalja, a u svojoj austrijskoj podružnici je primijenila mobilnog rješenja za vozače kamiona na bazi SAP NetWeavera.

SAP je objavio da u suradnji s ključnim partnerima poput tvrtke Intel priprema nova rješenja za tržište mobilnih poslovnih rješenja za zajedničke korisnike.
povratak


Odlučujuće Toyotine F1 bitke
odsad i uz SAP-ovu pomoć
 

Toyota primjenjuje SAP rješenja u svojoj F1 ekipi

Tvrtka Toyota Motorsport GmbH (TMG), njemačka podružnica japanskog proizvođača automobila specijalizirana za automobilski sport implementirala je SAP for Automotive rješenje kako bi usmjerila proizvodnju, nabavni lanac i planiranje poslovnih resursa (ERP) u svojim operacijama vezanim za formulu 1. Integrirana SAP-ova rješenja zamjenjuju dosadašnji vlastiti informatički sustav tvrtke TMG i pomažu joj u otklanjanju kompleksnosti i visoke cijene rada na heterogenom informatičkom sustavu.

Implementacija SAP-ovih rješenja u tvrtki TMG započela je u siječnju 2003 i u okviru rješenja SAP for Automotive obuhvaća mySAP Product Lifecycle Management (mySAP PLM), mySAP Supply Chain Management (mySAP SCM), mySAP Human Resources (mySAP HR) i mySAP Financials.

"Učinkovita primjena znanja pretvara se u konkurentnu prednost", objašnjava Thomas Schiller, informatički direktor TMG-a. "Poslije detaljnog ispitivanja rješenja više proizvođača ustanovili smo da SAP može najbolje iskoristiti naše velike podatkovne temelje koji su kritični za naše poslovanje. SAP nam daje stratešku prednost time što omogućuje visoku dostupnost pouzdanih informacija o svim našim operacijama i tako omogućava brže i temeljitije donošenje odluka. S integriranim rješenjima i snažnom funkcionalnošću SAP omogućava učinkovito izvršavanje odluka i ubrzavanje proizvodnje i nabavnih procesa".

Toyota je ušla u svijet formule 1 u 1999. godini i izabrala je tvrtku TMG za potpuni nadzor proizvodnje bolida formule 1. bolidi se konstruiraju i sastavljaju u sjedištu TMG-a u Koelnu odakle se naručuje 20 do 30 tisuća posebno izrađenih dijelova. TMG se odlučio za SAP-ova rješenja kako bi učinkovito upravljao s velikom količinom podataka koji moraju u kratkom biti spremni za analizu i dostupni u svim dijelovima kompanije.
povratak

 

I Danska prelazi na open source

Skandinavska država Danska još je jedna u nizu zemalja koja je službeno prihvatila open source pristup kao najbolji put za informatičku strategiju čitavog društva. Izvješće danske Vlade, koje je krajem listopada prevedeno i objavljeno na engleskom jeziku, navodi da open source softver predstavlja ozbiljnu alternativu softveru kojega isporučuju proizvođači i da bi trebao služiti kao alat za otvaranje tržišta softvera prema većoj konkurenciji.

Izvješće je napisao danski Odbor za tehnologiju, neovisno tijelo koje je ustanovio tamošnji parlament kako bi pružao tehnološke savjete vladi. No za razliku od ostalih europskih vlada koje na open source gledaju kao na način za smanjenje troškova i poticanje razvoja lokalnih softverskih rješenja, Danci su napravili korak dalje. Oni smatraju da podrška javnog sektora open source rješenjima najvjerojatnije predstavlja uvjet za uvođenje prave konkurencija na softversko tržište.

Danski Odbor za tehnologiju posebno kritizira komercijalna rješenja poput Microsoftovog Word formata navodeći da ona djeluju protivno e-government principima jer zahtijevaju od građana korištenje određenog softvera, što osnažuje monopol. Odbor preporuča danskoj vladi aktivnije uključivanje u promociju otvorenih alternativa koje se baziraju na XML (extensible markup language) formatima i da pokrene europski razvojni projekt.
povratak


Klijenti najveće njemačke banke
rade na podlozi SAP-ovih rješenja
 

Deutsche Postbank implementirao SAP-ovu bankarsku aplikaciju

Njemačka poštanska banka (Deutsche Postbank AG) 30. je listopada krenula s korištenjem portfolija naprednih rješenja za bankovne transakcije SAP for Banking. Zahvaljujući toj implementaciji, ova najveća njemačka banka uspjela je sjediniti četrnaest različitih informatičkih sustava koje je ranije koristila. Broj standardnih bankovnih procesa u sustavu smanjio se sa 120 na 35.

"Željeli smo drastično smanjiti kompleksnost procesa i smanjiti operativne troškove koje je donosio rad na različitim informatičkim sustavima koje smo nakupili tokom godina", kazao je informatički direktor Postbanka Dirk Berensmann. "Zahvaljujući dugogodišnjem povjerenju u SAP koji se pokazao pouzdanim partnerom, bili smo sigurni da imamo dobavljača rješenja na kojeg se možemo osloniti i koji će s nama raditi u duljem razdoblju".

"Sa go-liveom u Postbanku postigli smo značajan korak u evoluciji rješenja SAP for Banking", kazao je Jim Hagemann Snabe, SAP-ov operativni direktor za financijske i javne usluge. "Primjena SAP for Bankinga u Postbanku je jedan od najjačih strateških projekata u povijesti SAP-a, jedinstven u pogledu tehničke inovacije, funkcijske fleksibilnosti i veličine i dosega instalacije. SAP-ova potpuna integracija osnovne bankovne funkcionalnosti u jednu platformu postavlja nove standarde za bankovna rješenja slijedeće generacije i s ponosom promatramo kako se naša dugogodišnja predanost pretvara u poslovni uspjeh naših partnera".

Postbank trenutno brine o deset milijuna svojih korisnika, šest milijuna debitnih kartica, pet milijuna čekovnih računa, 40 milijuna adresa te oko 1,5 milijun online korisnika pomoću jednog integriranog informatičkog sustava. U SAP-ov sustav uključeno je više od šest tisuća djelatnika u uredima banke te daljnjih deset tisuća djelatnika u poslovnicama širom Njemačke

Zahvaljujući implementaciji rješenja SAP for Banking, Postbank očekuje smanjenje uredskih troškova u prosječnom godišnjem iznosu od oko trideset posto.
povratak

SAP postao član TeleManagement Foruma

Vodeći svjetski dobavljač poslovnog softvera, tvrtka SAP AG, krajem listopada je stupila u članstvo TeleManagement Foruma (TM Forum). Radi se o globalnoj neprofitnoj organizaciji koja pruža strateško i praktično savjetovanje rukovodećim strukturama radi poboljšanja upravljanja informacijskim i komunikacijskim uslugama. Svojim članstvom u TM Forumu SAP će moći pomoći pri usmjeravanju globalnih telekomunikacijskih kompanija kod uvođenja novih tehnologija na tržište. Pored toga, potrebna je pomoć pri upravljanju rastom i implementacijom novih telekomunikacijskih tehnologija u uvjetima brzo mijenjajuće poslovne okoline.

"Pridruživanje SAP-ove ekspertize našoj inicijativi je od neprocjenjive važnosti jer upravo proširujemo opseg svojih usluga i na rad s problemima vezanim za korisničke službe, a to je najveći prioritet za većinu operatera", objašnjava predsjednik TM Foruma Jim Warner. "Zadovoljni smo što je tvrtka SAP naš član i s nestrpljenjem očekujemo njihov prilog zajedničkom pokretanju ka usmjerenim poslovnim procesima i poboljšanoj integraciji sustava u telekomunikacijskih kompanija".

Kroz članstvo u TM Forumu SAP je imati pristup ka devedeset posto svjetskih operatera, dakle moći će s njima surađivati na projektima vezanim za promjenu potreba telekomunikacijske industrije. Izvjesno je da će se pritom koristiti mnogo puta potvrđena SAP-ova CRM (customer relationship management) i SCM (supply chain management) rješenja, kao i product line management.

"SAP je ponosan što može surađivati s vizionarima telekomunikacijskog businessa od kojih je sačinjen TM Forum", kazao je Harald Hinderer, direktor SAP-ovog odjela telekomunikacijskih usluga. "Bliska suradnja s članovima TM Foruma pomoći će telekom operaterima pri bržem i profitabilnijem dovođenju slijedeće generacije internetskih i telekomunikacijskih usluga na tržište".
povratak

© grafike: SAP AG, Deutsche Postbank AG, Toyota F1

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum