SAP Global
SAP MAG 7, studeni 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Rast IT ulaganja u 2004. | ITU Digital Access Index: Hrvatska u gornjem domu | Zatraženo odgađanje razvoja RFID čipova | Agassi: Novi novi čovjek softverske industrije | SAP podržava inicijativu za standardizaciju web usluga | SAP d.o.o. dočekao novu 2004.


Rast IT ulaganja u 2004.Svjetska informatizacija uzima
sve veći zamah

Tvrtka AMR Research objavila je svoju najnoviju analizu u kojoj se predviđa daljnji oporavak svjetskog informatičkog tržišta. U prvom planu pogonitelja ulaganja u informatiku tehnologiju biti će korisnički servisi i mrežni telekomunikacijski projekti.

Već tokom trećeg tromjesečja zabilježen je porast ulaganja u softver, infrastrukturu i ostala područja informatičke tehnologije sa stopom porasta od 4,3 posto. AMR Research je sredinom studenoga objavio novu analizu koja predviđa da će se porast nastaviti i u 2004. godini.

Za usporedbu, dok je u trećem tromjesečju 2003. porast IT tržišta iznosio 4,3 posto, u istom razdoblju 2002. zabilježena je gotovo stagnacijska stopa od 0,2 posto. Korisnički servisi imat će ključnu ulogu u porastu ulaganja jer je 38 posto ispitanika izjavilo da će upravo taj segment odnosno pitanja lojalnosti i zadržavanja korisnika imati najveći utjecaj na IT ulaganja u 2004. projekti umrežavanja i telekomunikacija privući će najveći dio tih ulaganja jer je 24 posto ispitanika ustvrdilo kako će upravo taj segment dobiti njihovu najveću pažnju. Razlog tome leži u činjenici da su mreže i telekomunikacije važne za povezivost s korisnicima, dobavljačima i djelatnicima u stvarnom vremenu.


Među prioritetima za ulaganje biti će i rješenja sigurnosti i integracije s prioritetom među 21 posto ispitanika, a ERP isporučitelji slove kao najbolji izvor potpunih integriranih aplikacija.


AMR je u svrhu istraživanja poduzeo dvjesto telefonskih razgovora s američkim kompanijama tokom listopada.

povratak

 

 

ITU Digital Access Index: Hrvatska u gornjem domu

 

Međunarodna organizacija ITU (International Telecommunication Union) objavila je polovicom studenoga prvi globalni indeks za rangiranje pristupa informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (ICT - Information and Communication Technology). Iz njihove analize proizašli su vrlo zanimljivi rezultati: Slovenija je dostigla Francusku i Italiju, Republika Koreja je ušla u Top 5 ljestvicu, a Hrvatska se nalazi u "gornjoj srednjoj klasi", zajedno sa Španjolskom, Irskom, Češkom, Mađarskom, Poljskom i Slovačkom, ispred Bugarske i Rumunjske.


Indeks digitalnog pristupa (Digital Access Index - DAI) u sebi sadržava brojne i raznovrsne kriterije, a među novostima u ovakvim istraživanjima nalaze se parametri poput naobrazbe i pristupačnosti tehnologije.

Indeks pokriva 178 svjetskih država i podijeljen je u četiri kategorije digitalnog pristupa: visoku, višu, srednju i nisku. Dok se u visokoj kategoriji nalazi većina zapadnoeuropskih zemalja, SAD, Kanada, Kina te, među ostalima, Slovenija, u višoj kategoriji su pretežno istočnoeuropske zemlje uključujući i Hrvatsku, neke azijske i južnoameričke zemlje, ali i Irska, Španjolska i Portugal.


Potpuna ljestvica svjetskog digitalnog pristupa nalazi se na adresi http://www.itu.int/newsroom/press_releases/2003/30.html.

povratak


Zatraženo odgađanje razvoja RFID čipova

Skupina udruga za građanska i potrošačka prava, zaštitu privatnosti i građanskih prava zatražila je dobrovoljni moratorij na korištenje Radio Frequency Identification (RFID) čipova.

O RFID tehnologiji već smo pisali na stranicama SAPmaga, a njena je bit označavanje artikala i ostalih predmeta radi automatskog unosa u korporativne baze podataka. Primjerice, RFID naljepnice mogu se koristiti u skladištu ili na policama trgovina radi automatskog evidentiranja stanja robe putem radio valova. Svaka RFID naljepnica sadržava minijaturni čip i antenu koji odašilju podatke o proizvodu na kojem se nalaze.

Udruge su sada zatražile moratorij "do završetka formalne tehnološke procjene u koju će biti uključeni svi zainteresirani, uključujući i potrošače.


Peticiju je potpisalo trideset udruga, a njen tekst se može pročitati na URL-u http://www.privacyrights.org/ar/RFIDposition.htm.

povratak

Agassi: Novi novi čovjek softverske industrijeShai Agassi

U jednom od svojih najnovijih izdanja ugledni američki politički tjednik Time predstavio je SAP-ovog člana Upravnog odbora Shaija Agassija kao "novog novog čovjeka softverske industrije".

"Kako se postaje glavnim SAP-ovim glavnim tehnološkim developerom u dobi od samo 34 godine?", pita se u tekstu Timeov autor i zaključuje: "tako što se rano započinje".

Agassi je naime napisao svoj prvi računalni program sa sedam godina, u vrijeme kada su njegovi vršnjaci skupljali sličice. S nešto više od navršenih dvadeset godina, Agassi, porijeklom Izraelac, osnovao je četiri kompanije i jednu uspio prodati. radilo se o kompaniji Top Tier koju je tvrtka SAP kupila za 400 milijuna američkih dolara. Potom se Agassi našao na čelu tvrtke SAP Portals i razvio platformu xApps koja ujedinjuje različite softverske sustave. U veljači 2003. Agassi je postao prvi ne-njemački član Upravnog odbora SAP-a; zamijenio je suosnivača tvrtke Hassu Plattnera na mjestu tehnološkog šefa.

SAP je trenutno vodeći svjetski dobavljač poslovnog softvera s 35-postotnim udjelom na tržištu koje vrijedi 40 milijardi dolara.


"Poučavanje ljudi u korištenju računala je glupo", kaže Agassi. "Treba naučiti sustave da rade s ljudima".

povratak

 

 

SAP podržava inicijativu za standardizaciju web usluga

Tvrtka SAP dala je punu potporu konačnoj inačici aplikacije WS-I Sample Application 1.0. Radi se o paketu aplikacijskih scenarija koji je odobren od udruge Web Services Interoperability Organization (WS-I), među čije članove spada i SAP. Navedena aplikacija omogućava uspješnu razmjenu informacija između različitih softverskih aplikacija pomoću web usluga.


WS-I Sample Application 1.0 pored toga potvrđuje poslovnu vrijednost web usluga jer dokazuje da one mogu služiti za prijenos informacija i izvršavanje poslovnih procesa preko skupine diskretnih rješenja nabavnog lanca. Praćenjem smjernica koje su utvrđene u aplikaciji tvrtke će moći umanjiti složenost integracije IT sustava i iskoristiti benefite interoperabilnosti web usluga i složenim korporacijskim operacijama.


WS-I Sample Application 1.0 provodi prethodno objavljeni skup implementacija web usluga poznat kao Basic Profile 1.0, objavljen u kolovozu 2003.

povratak

SAP d.o.o. dočekao novu 2004.

Polovicom prosinca SAP d.o.o. je u restauraciji Lenuci na zagrebačkom Zrinjevcu upriličio Božićni domjenak za suradnike i prijatelje. Odazvalo se oko 190 poslovnih partnera i tridesetak novinara koji su uživali u odličnoj kuhinji, tropskim koktelima i živoj kubanskoj glazbi. Oni hrabriji imali su mogućnost naučiti plesati salsu, a svi su se mogli dobro zabaviti i usput razmijeniti iskustva i uskladiti poslovne planove.


Direktor SAP-a d.o.o. Davor Jardas (lijevo) s gostima

Kokteli su neprestano bili nadohvat ruke

Za ugodnu atmosferu pobrinuli su se SAP-ovi djelatnici i suradnici

povratak

© grafike: SAP AG, SAP d.o.o.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum