SAP Global
SAP MAG 8, sije�anj 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Očekuje se značajan porast poslovnog softvera u 2004. | CMS: novi veliki igrač u 2004. | SAP rješenja u proizvodnji Airbusa | Hitachi High-Technologies pomoću SAP-a upravlja globalnim financijama | Najveća kineska banka prelazi na SAP rješenja


Očekuje se značajan porast poslovnog softvera u 2004.


Tvrtke postaju sve više svjesne
značaja dobre IT podrške
Industrija poslovnog softvera po svemu sudeći s povelikim optimizmom gleda na 2004. godinu koja je tek započela, mada je u informatičkom sektoru uvijek ako naći dežurne skeptike. Povoljna predviđanja koja potvrđuju brojni manageri iz vodećih softverskih tvrtki temelje se na povoljnim rezultatima poslovanja u trećem tromjesečju 2003. godine, a rezultati posljednjeg tromjesečja tek se trebaju izračunati.

U trećem je tromjesečju isporuka softvera i opreme u SAD skočila za čitavih 17,6 posto što je, sudeći prema tamošnjoj državnoj administraciji, povećalo dohodak po glavi stanovnika za 8,2 posto. Očito je da su brojne tvrtke odlučile povećati svoja informatička ulaganja što će se pozitivno odraziti na čitavu industriju. Štoviše, analitičari predviđaju da će informatička ulaganja u 2004. porasti za četiri do šest posto. Tako agencija Forrester predviđa opći porast informatičkih ulaganja od četiri posto, ali i istovremeni porast ulaganja u poslovni softver od devet posto.

Dakle isporučitelji poslovnog softvera će po svemu sudeći posjedovati najtraženiju robu; tvrtke će pojačano ulagati u rješenja koja smanjuju troškove, što je ionako trenutni poslovni prioritet broj jedan. Predviđa se i da će se pojačano ulagati u poslovnu inteligenciju odnosno rješenja koja pomažu pri donošenju korporativnih i strateških odluka. Naravno, dobro će proći i klasična poslovna rješenja za kontrolu nabavnog lanca, sigurnost, pohranu podataka i odnose s korisnicima.

Ipak, analitičari ukazuju na problem nedostatka killer aplikacije odnosno novog proizvoda ili rješenja koje će postati neophodno za svakodnevno poslovanje i koje će korisnici naprosto morati kupovati.
povratak


CMS: novi veliki igrač u 2004.

Pored već dobro poznatog ERP-a i CRM-a, u 2004. godini će tehnološka ulaganja velikim dijelom ići u smjeru upravljanja sadržajem odnosno CMS (Content Management Software) rješenjima. Danas tržište upravljanja sadržajem samo u SAD vrijedi oko deset milijardi dolara, a po svemu sudeći za godinu dana će vrijediti mnogo više.

Najmodernija CMS rješenja ne sadržavaju samo funkcionalnost obnavljanja web siteova već mogu služiti i za upravljanje uredskim informacijama putem intraneta, arhivama, suradnji na projektima i upravljanje digitalnim dobrima.

Povećanom značaju CMS-a u velikom dijelu pridonosi razvoj web servisa i XML standarda koji povećavaju učinkovitost upravljanja sadržajem. Sada je sadržaj na webu stavljen u formu baze podataka koja nije ovisna o aplikacijama već se može koristiti primjerice za tiskana izdanja ili za generiranje povjerljivih digitalnih dokumenata.

Jedan od najboljih primjera značaja upravljanja sadržajem je tvrtka Astoria Software koja je nadležna za produkciju letačkih uputa za Boeing zrakoplove. U tom segmentu poslovanja često se opetovano koriste tehnički podaci, a Astoria to obavlja putem XML-a. primjerice, nakon što su načinjene upute za Boeing 747 koje se sastoje od brojnih tehničkih podataka prikupljenih od kooperanata koji proizvode dijelove, potrebno je napraviti specifična reizdanja za svaku avio kompaniju koju svojoj floti pridruži ovaj zrakoplov. Bez učinkovitog upravljanja sadržajem ovaj je posao gotovo nemoguć.
povratak


SAP rješenja u proizvodnji Airbusa


Novi Airbusov putnički zrakoplov
odlikuje se izuzetno komfornim
interijerom
Njemačka tvrtka Aircabin GmbH, vodeći europski proizvođač dijelova za kabinu zrakoplova Airbus, dovršila je instalaciju rješenja mySAP Product Lifecycle Management (mySAP PLM) za upravljanje velikim projektima. Jedan od Aircabinovih projekata koji će doživjeti poboljšanje zahvaljujući SAP rješenju jest i suradnja na izradi najvećeg putničkog zrakoplova na svijetu, Airbusa A380. Tvrtka Aircabin koristi mySAP PLM rješenje za usmjeravanje financijskih, konstrukcijskih i proizvodnih operacija.

Aircabinu je od neizmjerne važnosti povećanje proizvodnog kapaciteta i efikasnosti ne bi li se održao konkurentnim na sve zahtjevnijem aeronautičkom tržištu. Današnji proizvođači aviona suočeni su sa zahtjevima da njihove letjelice pruže veći kapacitet zbog rastućih troškova leta i ograničenih termina slijetanja i uzlijetanja u zračnim lukama. Zbog toga je Aircabin posegnuo za dijelom SAP-ova Aerospace & Defense portfolija koji omogućava poboljšanje planiranja te proizvodnih i financijskih procesa.

Otvorena struktura mySAP PLM rješenja omogućava Aircabinu centraliziranje svih kompanijskih informacija vezanih za proizvode i projekte u jedinstveno i dostupno skladište i tako omogućava trenutan pristup aktualnim informacijama za korisnike iz svih dijelova tvrtke. Aircabinu je također omogućena glatka integracija end-to-end operacija uključujući tehničke, logističke i financijske informacije koje se izmjenjuju unutar virtualnih radnih ekipa.

Aircabin je još ranije, tokom 2002., investirao u rješenje mySAP Business Intelligence (mySAP BI) koje mu omogućava precizniji nadzor i ubrzane procese izvještavanja i smanjenje vremena za generiranje mjesečnih izvještaja s tri tjedna na samo tri dana.
povratak


Hitachi High-Technologies pomoću SAP GTM-a upravlja globalnim financijama


Hitachi High-Technologies u svojim
laboratorijima proizvodi vrhunsku
tehnologiju

Vodeći svjetski proizvođač poluvodiča, japanski Hitachi High-Technologies Corporation, započeo je koristiti rješenje SAP Global Trade Management (SAP GTM) za usmjeravanje svojih globalnih poslovnih transakcija. Hitachi High-Technologies će iskoristiti rješenje SAP GTM za ubrzavanje i standardiziranje procesa troškovnih nagodbi i ugovora o nabavi i prodaji, a povrat ulaganja (ROI) od više od devet milijuna američkih dolara očekuje se u roku od tri godine.

Hitachi High-Technologies je ujedno postao i prva tvrtka u svijetu koja je usvojila SAP GTM rješenje na SAP R/3 Enterprise platformi.

SAP je razvio SAP GTM rješenje kao pomoć trgovačkim i ostalim tvrtkama koje posluju na globalnoj razini u fleksibilnom i ažurnom rješavanju potreba svojih klijenata. Hitachi High-Technologies primjerice pomoću SAP GTM rješenja integraciju upravljanja lancem nabave između dobavljača i klijenta po modelu velikih japanskih tvrtki.

Glavna značajka rješenja SAP GTM je sposobnost pružanja informacija vezanih na trgovinu i isporuku koje su neophodne za donošenje važnih poslovnih odluka. Rješenje omogućava uvid u stanje nabave i prodaje te plaćanje različitih troškova, sve u istom sučelju na taj način Hitachi High-Technologies može učinkovitije objediniti procese nabave i prodaje s posebnostima svakog ugovora.
povratak


Najveća kineska banka prelazi na SAP rješenja

China Everbright Bank, najveća kineska banka s 350 podružnica i imovinom ukupno vrijednom oko 40 milijardi američkih dolara svoje će poslovanje voditi uz pomoć rješenja mySAP ERP. Ugovor o implementaciji rješenja potpisan je s kineskom podružnicom tvrtke SAP. Implementacija bi trebala biti završena do kraja 2004. a vodit će je tvrtke Legend Group Limited (Lenovo) i Accenture.

Banka će pomoću rješenja SAP for Banking konsolidirati financijske podatke i mnogo učinkovitije raspodijeliti troškove i odrediti cijene usluga. Ujedno se očekuje vrlo brz povrat ulaganja (ROI) kroz racionalizaciju nadzora troškova, blagajne, analizu profita i ostalih poslovnih procesa.

"Uz rješenje SAP for Banking China Everbright Bank će postići standardizaciju, povezanost i bolju efikasnost poslovnih procesa i bolju integraciju svih operacija, uključujući izvođenje transakcija financijsku analizu i potporu za odlučivanje managementa", komentirao je Klaus Zimmer, predsjednik tvrtke SAP Greater China.
povratak

© grafike: Airbus S.A.S., Hitachi High-Technologies Corp.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum