SAP Global
SAP MAG 8, sije�anj 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Deset IT zapovijedi za 2004.


Informatički rukovoditelji
moraju neprestano biti u toku
s najnovijim trendovima
 

Analitička kuća Gartner objavila je potkraj prosinca popis od deset pravila kojih će se informatički direktori (CIO) morati pridržavati žele li biti uspješni

Pripremio: Robert Gelo

Stručnjaci iz američke tvrtke Gartner poručuju da je recept za uspješno poslovanje informatičkih odjela bitno složeniji od pukog rezanja IT troškova. Oni predviđaju da će se direktori informatičkih odjela u velikom broju tvrtki širom svijeta u 2004. prije svega baviti implementacijom zakašnjelih projekata i učenjem novih tehnologija, ali i naporima da odvrate svoje stručnjake od prelaska u drugu tvrtku.

Gartner ujedno predviđa da će u 2004. IT budžeti u prosjeku doživjeti povećanje, no popis poslova biti će toliko dugačak da ga naprosto neće moći odraditi.

"U 2004. većinu poduzeća očekuje blagi porast ulaganja u informatiku, no bez povratka na prijašnje visoke stope rasta", komentira Gartnerov izvršni potpredsjednik za istraživanja John Mahoney. "Reorganizacija poslovanja i konkurentnost će se povećati, nastavit će se konsolidacija i restrukturiranje IT dobavljača, a važnost IT sektora ostat će vrlo krhka u krugovima najvećeg broja managera. Zbog toga informatički direktori trebaju nastaviti snažno rješavati kratkoročne probleme, pripremati odgovore na trendovske promjene koje uzrokuju složenost i nesigurnost poslovanja i investirati u budućnost. Ukratko, oni moraju u isto vrijeme srezati troškove i uvesti inovativnost".

Deset zlatnih pravila

Održite novčanu disciplinu i nastavite s racionalizacijom

 

 • Obnovite hardver koji je nabavljen prije 2000. godine i stare inačice softvera
 • Nastavite s konsolidacijom IT infrastrukture i aplikacija
 • Planirajte kadrovsku politiku i iznenadite svoje najznačajnije uposlenike neplaniranom povišicom plaće
 • Odmjerite skorašnje trendovske promjene u poslovanju i tehnologiji te pripremite pravi odgovor

   

 • Donesite dosljedne odluke u odabiru tehnologije i odredite politiku za budućnost
 • Ostanite u izravnom dodiru s razvojem tehnologije
 • Predvidite vanjske pogonitelje nesigurnosti i složenosti poslovanja
 • Investirajte u srednjoročne poslovne mogućnosti i riješite se kratkoročnog poslovanja

   

 • Prebacite se na real time infrastrukturu
 • Ustanovite centar za učenje vještina u poslovnim procesima
 • Izgrađujte vještinu partnerskog managementa i procesa
 • Planirajte probijanje IT budžeta
 • Kako bi pomogao voditeljima informatičkih odjela da se održe na površini vrlo nemirnog poslovnog mora Gartner je sastavio top ljestvicu s deset najvažnijih pravila koji će se morati pridržavati žele li istovremeno provoditi tehnološku inovaciju i štedjeti još uvijek ne baš prevelike budžete.

  Ljestvica je zapravo načinjana na temelju isprobanih i pomalo zaboravljenih rješenja, ali i nekih novih koncepcija. Pravila su grupirana u tri strateška područja od kojih svako posjeduje vlastiti slogan:

  Održite novčanu disciplinu i nastavite s racionalizacijom

  Brojni informatički direktori produžili su život poslužitelja, osobnih računala i ostale opreme poslije 2000. godine kako bi kontrolirali troškove. Zastarjeli hardver i licencirani softver ometat će agilnost poslovanja i zbog toga svi poslužitelju koji su nabavljeni 1999. ili ranije moraju najozbiljnije ući u obzir za zamjenu tokom 2004.

  Istovremeno s obnavljanjem starog hardvera potrebno je zadržati konsolidaciju sredstava i racionalizaciju koji će donijeti uštedu u troškovima poslovanja i tako obogatiti IT budžet. Također je važno zadržati kulturu učinkovitog poslovanja zbog kontrole troškova  upravljanja rizicima.

  Kvalitetni stručnjaci će postati tražena roba u 2004., godini ekonomskog rasta. Zbog toga je potrebno prepoznati ključne ljude s potrebnim vještinama koji su frustrirani nakon duljeg razdoblja kresanja troškova. Dio toga su i neočekivane povišice za najznačajnije pojedince koji su stručni u područjima kojima raste važnost; to su primjerice vođenje IT poslovanja, upravljanje rizicima i sigurnošću, korporativna informatička arhitektura i integracija aplikacija te real time i mobilne tehnologije.

  Odmjerite skorašnje trendovske promjene u poslovanju i tehnologiji te pripremite pravi odgovor

  Tokom razdoblja recesije brojni su dobavljači bitno unaprijedili svoju tehnologiju. U posljednje dvije godine mnogi su informatički direktori morali zanemariti nove tehnologije zbog smanjenih budžeta što je u nekim slučajevima urodilo velikim zaostacima u znanju o novim tehnologijama i njihovim mogućnostima. Zbog toga je svakako potrebno educirati se o novim tehnologijama i uslugama i pripremiti se za lobiranje kod managementa za nove tehnologije i prednosti koje će one donijeti u poslovanje.

  Tehnologije koje i trebalo razmotriti uključuju:

  -         Linux operativni sustav s open source aplikacijama za osobnu učinkovitost

  -         Blade poslužitelje

  -         Uređaje i sustave za internetsku telefoniju (VoIP)

  -         Instant messaging i slične alate za komunikaciju

  Investirajte u srednjoročne poslovne mogućnosti i riješite se kratkoročnog poslovanja

  Zahvaljujući novoj poslovnoj klimi brojni su informatički direktori odobravali samo projekte koji su jamčili povrat ulaganja unutar šest mjeseci. Takve odluke možda su ubrzale kratkoročni razvoj, no tvrtke su sada svjesne da trebaju opet početi s donošenjem strateških odluka koje će na kraju donijeti značajan povrat ulaganja.

  Sada je potrebno razmišljati o migraciji sustava od tradicionalnih rješenja ka trendovima koji omogućavaju iskorištavanje prednosti virtualizacije poslužitelja. Trebaju donijeti realnu agendu implementacije samoliječećeg, platformski neutralnog i skalabilnog računalstva.

  Pritom treba imati na umu da će unaprjeđenje poslovnih procesa biti jedna od glavnih tema u 2004. kada se radi o informatizaciji u tvrtkama. One tvrtke koje žele postati real time kompanijama morat će se usredotočiti na fuziju poslovnih procesa koja se temelju na novim softverskim rješenjima i arhitekturama.

  Garner je pritom ustanovio da najmanje polovica srednjih i velikih kompanija nema dovoljan broj stručnjaka za poslovne procese, pa savjetuje IT direktorima da "preslože" svoju radnu snagu tako što će investirati u razvoj znanja o upravljanju poslovnim procesima i u isto vrijeme outsourcati posao na programiranju i upravljanju podacima. Na taj način će IT odjeli dati najveći obol ukupnom poslovanju tvrtke.

  © grafike: SAP AG

   

   
   

  Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum