SAP Global
SAP MAG 9, velja�a 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP Božo Težak: prva europska nagrada za ICT novinare

Pod cehovskim pokroviteljstvom Hrvatskog društva novinara SAP d.o.o. ustanovio je nagradu za novinare na području informatike i telekomunikacija koja, prvi put u Europi, vrednuje njihov stručni rad

 
Zbor informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva 17. prosinca prošle godine potvrdilo je sudjelovanje u stručnom dijelu dodjele godišnjih nagrada za najbolje novinarske radove iz područja informatike i komunikacija. Nagrada koja je do tada nosila naziv SAP e-journalist prize imenovana je u SAP Božo Težak.

Generalni sponzor nagrade je tvrtka SAP d.o.o., a potporu projektu dati će brojne hrvatske tvrtke i nezavisne medijske kuće. Pokrovitelji svečanosti dodjele nagrada SAP Božo Težak su Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor informatičkih novinara. Svečanost dodjele godišnjih nagrada SAP Božo Težak održati će se 04. ožujka 2004. godine u Hrvatskom novinarskom društvu.

Informatičko novinarstvo u Hrvatskoj tijekom devedesetih godina doživjelo je snažan rast. Usporedno s razvojem informatičke tehnologije i tržišta pojavili su se relevantni mediji koji danas imaju višegodišnju tradiciju i stalnu publiku. Do 2000. godine nije postojao način za vrednovanje cjelovitoga rada pojedinih novinara i medija te se često događalo da kvalitetna novinarska ostvarenja ostanu u sjeni. Izuzetak se dogodio utemeljenjem nagrade SAP e-journalist prize koja je za 2001. i 2002. godinu dodijeljena novinarima koji su pisali o temi elektroničkog poslovanja i upravljanja. Hrvatsko novinarsko društvo prepoznavši vrijednost projekta preuzima njezinu realizaciju i nagradu imenuje SAP Božo Težak.

Kategorije

SAP Božo Težak dodjela nagrada za 2003. godinu podijeljena je na tri opće kategorije i jednu posebnu nagradu.

1.         Najbolji informatički tekst u tiskanom mediju

2.         Najbolji informatički tekst u internetskom mediju

3.         Najbolji test informatičke opreme ili tehnologije

4.         Posebna nagrada - dodjeljuje se od strane Zbora informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva za IT novinara godine.

Za nagradu se mogu prijaviti novinari čiji su radovi objavljeni tijekom 2003. godine u svim medijima u Hrvatskoj. Laureati će dobiti novčane nagrade u iznosu od 1000 eura neto te posebno izrađene statue.

Nagrada SAP Božo Težak

Laureati SAP e-journalist prize
Laureati za  2001. godinu Kategorija Dobitnik
Softver za planiranje resursa poduzeća Nikša Alfirević, časopis Marketing UP
e-poslovanje Zvonko Pavić, Jutarnji list i Klik
e-plaćanje Zlatko Gregurić, časopis Banka
Virtualne organizacije Marko Franjić, Jutarnji list
e-javni sektor Branimir Kovač, časopis Mreža
Laureati za 2002. godinu e-nabava Robert Gabelić, Jutarnji list
e-financije Branimir Kovač, Banka
e-javni sektor Robert Gelo, pc chip
e-poslovanje Mario Spremić, RRiF i Damir Šohar, pc chip
ERP Nikša Alfirević, Suvremeno poduzetništvo
Novinarska nagrada SAP Božo Težak, prva je nagrada takve vrste u Europi. Zahvaljujući gospodinu Sergeju Lugoviću, marketing menadžeru SAP d.o.o. lokalno ograničena dodjela nagrade može uskoro očekivati i svoju globalnu izvedbu. Korporacija SAP AG prepoznala je entuzijazam i originalnost rada lokalnog SAP ureda te je spremna preuzeti njezinu inicijaciju za područje Europe. "Kada smo 2001. godine dali inicijativu za utemeljenjem novinarske nagrade, nismo vjerovali da će entuzijazam prerasti u projekt ovakve veličine. Naš rad i doprinos vrednovanju rada novinarskih uradaka prepoznala je i središnjica naše korporacije. Biti će mi iznimno zadovoljstvo ukoliko ćemo projekt nagrade realizirati i za područje Europe" rekao je gospodin Sergej Lugović, marketing menadžer SAP d.o.o.

Božo Težak, prof. dr.

Božo Težak je pionir informacijskog društva. Cijenjeni kemičar i informatičar, rođen je u Varaždinu 1907. godine. Nakon mature i diplome  stečene u rodnome gradu, seli u Zagreb gdje magistrira i započinje svoju doktorsku disertaciju. Među prvim znanstvenicima uočio je da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji “Informatologia Yugoslavica” (danas Informatologija) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Glavni je pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Održao je brojna predavanja na teme: multimedija, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama. Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Istaknutost njegovog rada bio je poticaj za imenovanjem nagrade po njemu.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum