SAP Global
SAP MAG 9, velja�a 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Idemo večeras u kino? Over…

Mogućnosti izravnog pozivanja mobilnog telefona, poznata kao push-to-talk, donosi sasvim novu dimenziju mobilnoj komunikaciji, ali i nove glavobolje mobilnim operaterima

 

Piše: Robert Gelo 


Push-to-talk svakako koristi
profesionalcima i službama
koje ovise o neprekidnoj
i pouzdanoj komunikaciji

Push-to-talk
danas je prilično nepoznat izraz čije značenje znaju prije svega telekomunikacijski stručnjaci. Kada se o njemu govori u kontekstu svima nam poznatih mobilnih telefona izraz postaje još manje jasan. No usporedimo li ga s poznatijom frazom walkie-talkie slika će biti mnogo jasnija. Jeste li znali da i standardni mobilni telefoni mogu služiti i ako ručne radio stanice kakvima se služe primjerice vojska i policija?

No push-to-talk (PTT) početkom 2004. godine postaje bliži stvarnosti mnogo više nego što smo to nedavno mogili i zamisliti. Finska Nokia je još u studenome 2003. najavila svoj novi model mobilnog telefona 5140 koji će se tokom proljeća pojaviti na europskom tržištu, a odmah potom javila se i američka Motorola koja je predstavila čak tri push-to-talk mobitela od kojih će se jedan isto tako tokom proljeća naći na europskom tržištu. I japanska Kyocera predstavila je vlastiti PTT model za američko tržište. Javio se i njemački Siemens koji je potvrdio da i on razvija vlastiti model push-to-talk mobilnog telefona. Nokia je još ranije najavila da će do 2005. godine svi njeni mobilni telefoni imati ugrađenu, pogađate, push-to-talk funkciju.

PTT dolazi u Europu

Interoperabilnost kao najveći problem

Iako mnogima predstavlja nov termin, push-to-talk tehnologija nije nova. Motorola nudi mobitele s PTT funkcijom već desetak godine i njima se koriste javne službe u SAD. No brzi porast ponude PTT uređaja koji se očekuje u nekoliko narednih godina donijet će problem kompatibilnosti usluga različitih operatera. Primjerice, ukoliko HTmobileov korisnik poželi razgovarati s nekim tko ima VIPnetovu pretplatu, morat će pričekati da ta dva operatera prvo dogovore interoperabilnost svojih PTT usluga.

Dodatan je problem to što u svijetu postoji više nekompatibilnih PTT standarda i pitanje je za koji će se standard odlučiti pojedini operater. Pojedinačna PTT rješenja trenutno nude tvrtke Qualcomm, Motorola, Nextel, Togabi i Kodiak Networks.

Prvi mobilni operater koji je u EMEA regiji ponudio PTT uslugu bio je jordanski Fastlink, a usluga će u zapadnoj Europi zaživjeti od druge polovice 2004. u ovom segmentu je tržište SAD bitno naprednije jer u sjevernoj Americi PTT već polako ali sigurno zamjenjuje walkie talkie uređaje, barem kada se radi o dostavljačima i sličnim profesionalcima. U svijetu trenutno dvadesetak operatera nudi PTT uslugu.

U Europi je prvi operater predstavio PTT polovicom siječnja. Radi se o tvrtki Orange koja je omogućila Talk Now uslugu u Velikoj Britaniji i Francuskoj, a tokom 2004. to će učiniti u desetak europskih mreža. U tu uslugu spada mogućnosti kreiranja buddy popisa koji pokazuju tko je u to trenutku dostupan za razgovor te snimanje razgovora i prosljeđivanje snimke drugim korisnicima.

O push-to-talk tehnologiji svoje su rekli i analitičari, pa je na tržištu moguće nabaviti nekoliko istraživanja na tu temu. Uglavnom, svi su vrlo optimistični jer ona korisnicima donosi sasvim novu dimenziju jer omogućava izravnu komunikaciju između dva ili više terminalnih aparata što može biti itekako korisno svima čiji posao ovisi o svakodnevnoj mobilnosti i komunikaciji.

Zbog toga britanska analitička kuća Visiongain procjenjuje da će 2009. u čitavom svijetu biti više od 350 milijuna korisnika push-to-talk usluga koje će tada donositi godišnji promet od gotovo 12 milijardi američkih dolara.

Je li PTT jeftiniji ili skuplji?

Postoje sva načina razmjene PTT razgovora. Američki operater Nextel služi se paketnom tehnologijom što znači da se razgovor dijeli u "pakete" koji se na odredištu spajaju u izvorni oblik poruke i tako dostavljaju primatelju. Taj način je jeftiniji jer se mreža koristi samo za razmjenu relevantnih odnosno korisnih podataka. Uostalom, PTT razgovori ne zahtijevaju visoku kvalitetu reprodukcije, dakle količina podataka za razmjenu je manje, pa je to još jedan od razloga manje cijene paketne distribucije.

Europski Orange pak koristi staru tehnologiju preklopnika pa time svaki razgovor zauzima poseban kanal za čitavog svog trajanja, što će vrlo vjerojatno donijeti veću cijenu u odnosu na standardne GSM razgovore.

Paketnu distribuciju podataka moguće je koristiti i preko dva PTT kompatibilna telefona spojena na Internet. U tom slučaju razgovori se obavljaju putem VoIP standarda. No Internet je već odranije poznat kao nepodoban medij za glasovnu komunikaciju, prije svega zbog opterećenosti mreže, pa operateri barem zasad odlučuju koristiti vlastite, privatne mreže.

Za poslovne i privatne korisnike

U čemu je prednost push-to-talk tehnologije? Prije svega, jeftinija je od standardnog dvosmjernog telefonskog razgovora. Baš kao što je slučaj s ručnim half duplex radio stanicama, pri push-to-talk komunikaciji uvijek može govoriti samo jedan sudionik u komunikaciji što smanjuje ukupno količinu "praznog hoda" u eteru.

Osim toga, kod push-to-talk komunikacije veza između terminala uspostavlja se višestruko brže nego u telefonskoj mreži gdje korisnik mora okrenuti određeni broj i čekati da se javi netko s druge strane. Ovdje je dovoljno pritisnuti posebnu tipku na telefonu i veza s kolegama biti će odmah uspostavljena, baš kao kod ručnih radio stanica.

Dakako, push-to-talk nema smisla ukoliko u mreži ne postoje barem dva korisnika, dakle može se predvidjeti da će se ova usluga koristiti uglavnom tokom radnog vremena kada se očekuje da se netko javi s druge strane linije. PTT će na taj način moći zamijeniti današnje VPN GSM mreže koje se također koriste za potrebe dnevnog poslovanja, no skuplje su.

S druge strane, kuća IDC u svom izvješću "Push-to-Talk Services in Western Europe: Are We Ready to Say Over" ostavlja otvorenom mogućnosti da će push-to-talk u doglednoj budućnosti usvojiti i obični korisnici. "Može se očekivati da će u prvo vrijeme ciljano tržište za PTT usluge biti poslovni korisnici jer su oni ovisni o pouzdanoj komunikaciji", kaže Rosie Secchi, IDC-jev analitičar za europske mobilne usluge. "Ipak, nema razloga ne očekivati da će na dulje staze i potrošači nabavljati mobitele s PTT funkcijom".

© grafike: Motorola Inc.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum