SAP Global
SAP MAG 9, velja�a 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Iskorjenjivanje korupcije u Africi

Jedan od vodećih managera u afričkom predstavništvu SAP-a, Soji Apampa, iskazao se kao vodeći borac za transparentnost i etičnost poslovanja na tom kontinentu

 

Soji Apampa je Nigerijac koji trenutno živi i radi u Johannesburgu u Južnoafričkoj republici. Uposlen je u afričkom predstavništvu tvrtke SAP gdje radi kao solutions manager, a njegov predani rad u borbi protiv korupcije i promocija transparentnosti u poslovanju donijeli su mu nominaciju za nagradu magazina Fast koja se svake godine dodjeljuje ljudima iz čitavog svijeta koji su na poseban način utjecali na svoju okolinu.

Soji Apampa, solutions manager u tvrtki SAP Africa, osobno je u svojoj domovini Nigeriji svjedočio tome kako korupcija može zaustaviti ekonomski u mnogim zemljama. Zbog toga je 1995. godine utemeljio nevladinu organizaciju Integrity koja se zalaže za borbu protiv korupcije. Suosnivač organizacije uz Apampu, bio je Yemin Osinbajo koji sada radi kao javni pravobranitelj u nigerijskoj državi Lagos. Godine 1997. Soji je u suradnji s vodstvom ove institucije ustanovio udrugu Convention on Business Integrity koji se bavi etikom poslovanja u privatnom sektoru i promovira etično ponašanje, transparentnost i odgovornost. Ova udruga svojim članovima izdaje posebne certifikate čija je namjena podizanje razine poslovnog povjerenja u Afriku, unaprjeđenje trgovine između pojedinih država i poticanje inozemnih ulaganja. Istovremeno je ustanovljen i Code of Business Integrity – sveobuhvatan skup etičkih pravila koja se odnose na članove udruge. Soji je pritom imao najvažniju ulogu u stvaranju tih pravila.

Korupcija u zemljama u razvoju, ali i u razvijenim zemljama, već godinama predstavlja izazov za globalne organizacije. U Sojijevoj rodnoj Nigeriji poslovno povjerenje i napredak bili su nedostižni ideali. Kako je u to vrijeme radio kao predstavnik švedske tvrtke Sandvik, dosadilo mu je da na aerodromima prolazi posebne kontrole samo zato što dolazi iz Nigerije i zaključio je da netko mora učiniti nešto, bilo što, da otkloni negativnu percepciju svoje zemlje zbog korupcije i sličnih zločina. Kako bi se borio protiv korupcije i otvorio prostor za poslovne prilike kako u javnom tako i u privatnom sektoru, ustanovio je organizaciju Integrity. Smanjenjem rizika od neetičkog poslovanja Soji je mogao utjecati na porast i razvoj afričkih zemalja i u isto vrijeme progovoriti o brojnim problemima u socioekonomskoj i političkoj stabilnosti.

Poput brojnih kompanija koje posluju u Africi, SAP, vodeći svjetski dobavljač e-business rješenja, smatrao je da privatni sektor ima važnu ulogu u poticanju porasta i razvoja u afričkim zemljama. "Trenutak istine" došao je 1999. godine kada je SAP odlučio svoje iskustvo i znanje staviti na raspolaganje afričkim vladama i tako pomoći tom dijelu svijeta da uhvati korak s vrhunskim e-business softverskim rješenjima. SAP je osmislio softverska rješenja koja omogućavaju da poslovni procesi postanu transparentni i učinkoviti i tako se uklopio u koncepciju Integrityja. Pored tga, SAP je privukao druge korporacije koje posluju u Africi da podrže ovu inicijativu.

Obični ljudi i izuzetni podvizi

Nagrada Fast 50 je godišnji izbor čitatelja magazina Fast Company kojega oni sami nazivaju "svjetskom potragom za običnim ljudima koji čine izuzetne stvari". Svake godine čitatelji prijavljuju tisuće kandidata, a nagradu dobiva pedeset najboljih koji u pravilu dolaze iz redova lidera te tehnoloških inovatora i pionira.

Magazin Fast Company namijenjen je inovativnim poslovnim ljudima i donosi tekstove o novim alatima i načinima za pobjedu nad konkurencijom. Izdaje ga tvrtka Gruner + Jahr koja posluje u sklopu Bertelsmann AG grupacije i postiže nakladu od 725 tisuća primjeraka.


Info: http://www.fastcompany.com

Do danas su brojne međunarodne kompanije koje posluju u Nigeriji potpisale Code of Business Integrity i tako pridonijele stvaranju mreže tvrtki, državnih institucija i pojedinaca koje posluju pošteno i transparentno. Pored SAP-a u mreži su i tvrtke Cadbury Nigeria, Pfizer West Africa i Dunlop Nigeria. Njihovo članstvo u udruzi Convention jamči inozemnim investitorima da će moći poslovati s povjerenjem što u konačnici rezultira povećanim ulaganjem u svim afričkim zemljama. Ova je inicijativa privukla pažnju skupina iz Kenije, Ruande, Ugande, Slovačke, Njemačke i Velike Britanije.

Zahvaljujući Sojijevom naporu, borba protiv korupcije u Nigeriji i drugim dijelovima afričkog kontinenta postigla je zapažene rezultate. Brojne vlade danas poduzimaju slične korake koji bi trebali rezultirati izbacivanjem koripcije iz poslovnih procesa. Soji naglašava da je udruga Convention tek pilot projekt koji uz podršku kompanija poput SAP-a dobiva značaj i potencijal da u budućnosti koriste njegova iskustva u čitavom svijetu.

Pošto je odgovorno poslovanje na bilo kojem mjestu jedan od osnovnih SAP-ovih postulata, ta tvrtka nastavlja s podrškom ovom programu tako što novčano potpomaže rad ureda Integrityja i traži dodatne sponzore. Štoviše, zahvaljujući uspjehu ove inicijative SAP je bio jedna od prvih njemačkih kompanija koje su 2000. godine potpisale UN-ovu poslovnu etičku inicijativu Global Compact.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum